het verschil tussen katoen en satijn

Is er eigenlijk wel een verschil aan te geven tussen katoen en satijn? Want… wat is satijn eigenlijk?

Satijn is geen stof, maar een manier van weven. Lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen zijn vaak gemaakt van satijn, net als pyjama’s of lingerie Het glanst mooi, ziet er fraai uit en voelt heerlijk zacht. 

Bij deze weeftechniek lopen vier inslagdraden over één kettingdraad, waardoor een mooie glans ontstaat. Ook kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor de stof heerlijk soepel wordt. En dat is het ook eigenlijk: een weeftechniek die de stof glad, glanzend en soepel maakt. Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal iets minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn. Kijk hier voor een overzicht satijn katoen overtrekken.

Katoen satijn beddengoed in kleuren zorgen voor een extra dimensie omdat de draden zo strak geweven worden krijg je veel meer kleur en sprankeling in het overtrek. Daarom worden steeds meer druk geprinte overtrekken in satijn-binding gemaakt. De kleuren komen veel mooier over.

Wat zijn de voordelen van satijn?
Nu zeggen we vaak dat satijn beddengoed zorgt voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en een zuivere huid. Wie wil dat nou niet? De vraag is natuurlijk of dit ook echt waar is. Nu kunnen we verklappen:   JA!     Dankzij de zachte glans en gladde satijnbinding glij je als het ware over het beddengoed heen en daardoor kreukelt je huid niet. Ook je bos haar zwiert er soepel over, waardoor de glanzende stof letterlijk lijkt af te geven. Het resultaat: glanzend haar zonder veel klitten.

Zijn er ook nadelen aan satijn?  Satijn is wat kwetsbaarder dan een stevige katoen geweven overtrek. Heb je scherpe nagels, lig je veel schuren met je stoppelige baard dan heb je sneller kans op een haaltje in je overtrek of dat het gaat “pillen”. 

Voor inspiratie, leuke tips en ideeën… volg ons op Instagram, Facebook of Pinterest

het verschil tussen katoen en satijn is er dus niet. Katoen is een grondstof, gewonnen van de katoenplant en satijn is een manier van weven/ binden. Het liefst van de katoenplant, want dan heb je een heerlijk duurzaam en natuurlijk product. 

Het woord satijn is ontleend aan het Franse satin (glanzende, zachte zijden stof) en het oudere zatin dat wellicht afgeleid is van of samenhangt met het Spaanse aceituní, ook wel setuní.