Je bekijkt nu katoen satijn, wat is dat voor stof

wat is katoen
Katoen is een natuurlijk product en komt van de katoenplant. Het zaadpluis van de plant zijn de katoenvezels. Deze vezels worden tot draden gesponnen en worden gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

De dikte van het garen, de binding (de manier waarop de draden worden geweven) en de weefdichtheid (het aantal draden per oppervlak) bepalen hoe de stof reageert. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een dekbedovertrek kiest.

Katoen kan zowel geweven als gebreid zijn. Het verschil tussen geweven katoen en gebreid katoen is de vorm van het garen in de stof. Geweven katoen wordt gemaakt door twee of meer draden haaks op elkaar ineen te voegen. Gebreid katoen daarentegen wordt gemaakt via een enkel garen op een dusdanige wijze dat het katoen lijkt op lijnen met kleine rijen vlechten. Gebreid katoen rekt mee en noemen wij Jersey. Veel gebruikt voor Jersey hoeslakens.

eigenschappen katoen
slijt niet snel;
voelt natuurlijk aan op je lichaam;
is vochtabsorberend en luchtdoorlatend;
is gemakkelijk te reinigen;
redelijk stroef, maar sterk materiaal;
neemt veel vocht op;
kan gemakkelijk worden geverfd;
is een zeer stevige stof door de innerlijke structuur van katoen;
is kreukgevoelig;

wat is satijn
Wist je dat satijn geen materiaal is, maar een weeftechniek? Bij deze weeftechniek worden de garen heel dicht op elkaar geweven, waardoor er een soepele en glanzende stof ontstaat. Satijn wordt meestal geweven uit katoen, hierdoor wordt het materiaal ook wel katoen-satijn genoemd. Ook is de verhouding van weven anders dan bij gewoon katoen. Satijn is een weefsel in satijnbinding. De satijnbinding  is een manier van weven waarbij de kruispunten van de ketting– en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. Bij een inslagsatijn wordt het effect gevormd door de inslagdraden, doordat deze de bindingspunten bedekken. Met deze techniek kunnen de draden katoen heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. Als glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt worden is de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.

katoen satijn warmer dan gewoon katoen
Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal wel wat minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn.

dekbedovertrek van katoen satijn glad, kijk voor mooie dessins.
Een dekbedovertrek gemaakt van katoen satijn is gladder dan gewoon katoen of gewassen katoen. Dit komt door de manier van weven.

wanneer hoogglans satijn
wanneer er niet alleen met katoendraad wordt geweven maar ook met polysterdraad, gaat het overtrek veel meer glanzen, is het ook gladder en is het minder ademend en dus meer zweten. Let dus op bij aanschaf van een satijn dekbedovertrek, dat het 100% KATOEN is.

wat is katoen satijn voor stof zou je hierboven beantwoord moeten hebben. Het is dus gewoon katoen, maar dan anders geweven.

voordelen:

je hoeft het eigenlijk niet te strijken
valt mooi luxe over je bed heen
de kleuren blijven vaak helderder dan bij gewoon katoen
helpt bij statisch of droog haar.

nadelen:

het is wat kwetsbaarder dan gewoon katoen, sneller een haaltje oid
als je dekbed ook een satijnen of gladde tijk heeft, kan het gaan glijden.

Katoen satijn is een stof die gemaakt is van katoen, maar heeft een satijnbinding in plaats van een standaard keperbinding of platbinding. De satijnbinding wordt gekenmerkt door een glanzend oppervlak en een soepele, gladde textuur. Het wordt vaak gebruikt voor beddengoed, lakens, kussenslopen en luxe kledingstukken.

Het gebruik van een satijnbinding bij katoen zorgt ervoor dat de stof zachter aanvoelt en een subtiele glans heeft. De gladde textuur van katoen satijn maakt het comfortabel om op te liggen en kan ook bijdragen aan een luxueuze uitstraling van kledingstukken. Bovendien heeft katoen satijn de ademende eigenschappen en duurzaamheid van katoen, waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat katoen satijn anders is dan zijde satijn. Zijde satijn is gemaakt van zijdevezels en heeft een nog gladder en glanzender oppervlak. Katoen satijn biedt een vergelijkbare look en feel, maar tegen een lagere prijs en met de voordelen van katoen.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie