Je bekijkt nu warm dekbed voor koude winter nachten

De herfst is begonnen, de winter komt er aan en hoe lekker is het om in een koude kamer in slaap te vallen? Maar dan wel graag onder een warm dekbed, zo hou je frisse lucht in je slaapkamer en je lichaam lekker warm in de nacht.

  • Kun je het maar niet warm krijgen als je in bed stapt of word je juist halverwege de nacht wakker omdat je het koud hebt gekregen? Je hebt het snel koud in bed, lees hieronder verdere informatie over warme dekbedden voor koude nachten.

Natuurlijke producten werken in een dekbed hetzelfde zoals het ook voor de dieren is bedoeld in de natuur. Het zorgt ervoor dat dieren warm blijven in de winter en in de zomer hun hitte kwijt kunnen. Dat ze niet lopen te zweten maar dat het hun vacht hen beschermt tegen de weersinvloeden. Daarom zijn wij voorstander van natuurlijke materialen.

Wanneer je allergisch bent, denk je misschien dat dat niet voor jou is weggelegd maar niets is minder waar. Want tegenwoordig is een tijk om een dekbed zo mooi dicht gemaakt, met “climawat” doorweven dat het een anti-allergische werking heeft. Voor de meeste gevallen is dit ruimschoots afdoende. Sowieso heb je bij wol al veel minder kans op een allergische reactie dan bij dons, omdat wol Lanoline (wolvet) bevalt en een zelfreinigend vermogen heeft. Plus wol is een andere structuur dan dons en is veel minder stoffig en pluizig. Alleen voor de super-allergen kun je beter toch voor een anti-allergisch oftewel synthetisch dekbed gaan.

Een warm dekbed voor koude nachten kopen is dus nog niet zo makkelijk als je zou denken.

Wanneer je naar bijvoorbeeld Alpinisten kijkt wat zij dragen om hun lichaam warm te houden in de hoge gebergten maar toch inspanning kunnen leveren zonder door zweet af te koelen kunnen we het volgende zien: de eerste laag die men draagt is wol, wollen hemd of thermoshirt. Want wol zorgt ervoor dat je je transpiratie kwijt kunt maar zorgt er ook voor dat je door inspanning niet oververhit raakt. Het reguleert als het ware je lichaamsconditie. Wol wordt dus niet vochtig zoals katoen. Het gaan niet stinken en je houdt er dus een droog en warm lichaam van. Om ervoor te zorgen dat die warmte wel rond je lichaam blijft dragen zij een warme trui die lekker aansluit en de buitenste laag is dons, zodat je het de koude buitenlucht aan de buitenkant isoleert en de warme lichaamstemperatuur onder je jas isoleert.

Zo kun je ook kijken je eigen lijf en ervaring in bed. Heb jij het snel koud en dan weer warm in bed, transpireer je ook snel, wisselen jij en je partner nogal van warm en kou ervaring? Dan is wol een heel goede keuze voor je dekbed. Wol is comfortabel warm, en het best regulerend dekbed dat je kunt kiezen.

De dekbedden van Texeler zijn er in verschillende dikten, je kunt kiezen uit een 4 seizoenen of gewoon een enkel dekbed. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 losse dekbedden, 1 zomerdeel en 1 herfst/lente deel. Deze op elkaar geritst is een winter dekbed.

Lamswollen dekbedden zijn heel populair de laatste jaren omdat ze wat lichter zijn dan scheerwollen dekbedden. Omdat lamswol bestaat uit alleen de eerste schering van een lam, is dit wol zachter en soepeler dan scheerwol. Een lamswollen dekbed valt wat meer soepel om je heen en is makkelijker op te maken omdat het een licht-gewicht dekbed is. Ook lamswollen dekbedden zijn verkrijgbaar in 4 seizoenen en enkele dekbedden. Uiteraard ook extra lengte zodat je geen koude voeten hoeft te krijgen

Donzen dekbedden zijn het meest isolerend en dus het warmste van alle dekbedden door het dons, maar door de lucht die er tussen het dons zit, zijn deze dekbedden ook goed ademend. Het houdt je warm en het valt heel soepel om je heen door de luchtigheid van dit dekbed. Voor dons geldt hoe mooier de kwaliteit dons, hoe meer lucht er tussen zit, hoe hoger je dekbed komt… heerlijk toch? Dons weegt natuurlijk al bijna niks, lucht nog minder dus het is duidelijk dat een donzen dekbed het aller-lichtste dekbed is dat je kunt kopen. Plus dat je ook nog eens lekker lang met je dekbed doet want de lucht zorgt natuurlijk ook voor droge dons en droger je dekbed blijft, hoe langer je ermee doet. Donzen dekbedden zijn er in 4 seizoenen en als enkel dekbed, uiteraard ook extra lengte zodat je geen koude voeten hoeft te krijgen.

Donzen dekbedden zijn in veel verschillende soorten. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer waarom je nou voor een bepaalde soort of prijsklasse zou moeten kiezen, daarom hieronder een korte “instructie” waar je op kunt letten wanneer je een donzen dekbed wilt aanschaffen.

  • Het verschil in eenden-dons en in ganzendons is dat ganzendons een veel grotere veer. Hierdoor krijg je een veel dikker en luchtiger dekbed dan bij eenden-dons. Een ganzendons dekbed is dus dikker, lichter en ook duurder dan een eenden-dons dekbed. Aan ganzendons zitten ook meer restricties in Europese regelgeving om de dieren te beschermen tegen levende pluk. Dus zie je een goedkoop ganzendons dekbed? NIET KOPEN, hier is gruwelijk dierenleed aan vooraf gegaan, daar wil je toch geen sponsor van zijn.
  • Het vulgewicht is voor veel verschillende dekbedmerken hetzelfde of bijna gelijk. Toch kan er groot verschil in dekbedden zitten. Want als je een top kwaliteit dons hebt, dan krijg je veelvuldig schoon gemaakt donzen pluisjes in je dekbed en dan heb je dus hééél veel donsjes nodig om het gewicht te halen. Dit zorgt voor een lekker hoog dekbed, veel lucht zodat het goed isolerend en ademend voor jou lijf is. Wanneer je een goedkope kwaliteit koopt, is het vulgewicht dus wellicht hetzelfde maar zijn de donsjes zwaarder door kleine stukje verenstokjes. Dan heb je veel minder donsjes en veren nodig om het gewicht te bereiken dat op de verpakking staat.
  • Denk je nou bij de eerste aanbieding die je ziet van een donzen dekbed..”Die moet ik hebben! check dan ook eerst even de herkomst want zo meteen koop jij een dekbed waarvoor de eenden levend zijn geplukt in Azië of zo. Spaar liever even door voor een mooi en eerlijk dekbed, met langere levensduur want je doet ook nog eens lekker lang met een dekbed waarbij de lucht zorgt voor droge dons. En hoe droger je dekbed blijft, hoe langer je ermee doet.

Kan ik mijn donzen dekbed wassen?

Hoe minder hoe beter! Een 1 persoons dekbed kan evt. nog in de wasmachine, groter zou ik niet doen. Als je zeepsop gaat gebruiken is het belangrijk dat alle zeepsop eruit gespoeld wordt. Gebruik dus ruim water. Vervolgens is het nog een kunst om het dekbed gelijkmatig te drogen. Gebruik hiervoor tennisballen in de droogtrommel. Dan nog kan het voorkomen dat je “klonten” krijgt in je dekbed, dan zitten er toch nog zeepresten die je donzen veertjes aan elkaar plakken. Het beste is om dan toch nog een keer goed te spoelen met alleen water. De stomerij is dé oplossing wanneer je dekbed echt een keer gewassen moet worden, maar doe het zo weinig mogelijk. Zelf leg ik dekbedden buiten op een dag dat het vriest, lekker anti-bacterieel en heel natuurlijk!

Een warm dekbed voor koude winter nachten kopen?

Kom kijken, voelen kopen bij je lokale ondernemer in Barneveld…..Lievelingslinnen (voorheen SlaaPie) of shop online. **Maar let op: ivm hygiene kunnen wij geleverde dekbedden niet retour nemen.

Of bekijk onze mooie spreien voor je bed.

Volg jij ons al op Instagram of Facebook? Klik hier om op de hoogte te zijn van de leukste acties en inspirerende ideeën.

Geef een reactie