Je bekijkt nu Slapen onder een wollen dekbed?
slapen onder wollen dekbed
 • Is een dekbed van wol lekker warm om onder te slapen? De Nederlandse somnologen (neuroloog op gebied van slapen) zijn voorstander van slapen onder wol: “Een lichte daling van je lichaamstemperatuur is een vereiste om goed te slapen. Is je lichaam te warm dan zal slapen minder goed gaan. Als het te koud is kunnen koude voeten je behoorlijk uit je slaap houden. Het is daarom van belang om onder de juiste materialen te slapen om de temperatuur in bed goed te reguleren. Een goed ademend dekbed van wol kan daar aan bijdragen.” Het voordeel van wol ten opzichte van andere materialen is dat wolvezels warmte reguleren. In de zomer werkt wol verkoelend, in de winter houdt wol je lekker warm. Wol is bovendien anti-allergisch wat een wollen dekbed zeer onaantrekkelijk maakt voor de huisstofmijt. Dat effect wordt nog sterker doordat er in schapenwol lanoline zit. Dit wolvet is vuil afstotend en komt bij Texelse schapen in zeer hoge mate voor. Lanoline houdt de huisstofmijt ook buiten de deur. Icing on the cake is dat wol ook nog eens diervriendelijk en biologisch afbreekbaar. Een wollen dekbed gaat bovendien 20 jaar mee. Veel duurzamer wordt het niet. Slaap lekker!
 • Welke soorten wol zijn er eigenlijk?

Zuiver scheerwol is wol van het schaap en je hebt lamswol, dat is de alléén de eerste wol dat een lammetje geeft. Lamswol is fijner, korter en zachter dan scheerwol, wat in de jaren na de eerste scheerbeurt wordt verkregen. Een lamswollen dekbed ventileert beter dan een scheerwollen dekbed. Dit komt doordat de scheerwol (na de eerste scheer), de haren dichter op elkaar zitten. Een lamswollen dekbed weegt ook een stuk minder dan een scheerwol, en is wat meer fluffy. Voor oudere mensen die graag een groot dekbed willen en voor wol kiezen is Lamswol een goede oplossing omdat ze het dekbed makkelijker kunnen opmaken, opschudden en verschonen dan een scheerwol

Het kwaliteitsverschil, maar met name natuurlijk ook de kilo opbrengst van de eerste scheer, zorgt voor het prijsverschil tussen scheerwol en lamswol.

 • Twijfel tussen DONS of WOL

-Gewicht
Wol is een stuk zwaarder dan dons. Dat komt omdat dons heel veel lucht vasthoudt tussen de plukjes. Aangezien dons wel goed isoleert, kunnen zowel dons als wol zorgen dat je het lekker warm hebt onder het dekbed. Sommige mensen kunnen het beste slapen met het gewicht van een zwaar dekbed bovenop hen, vooral in de winter. Zij kunnen het best kiezen voor een wollen dekbed. Hou je meer van een licht en luxe gevoel, terwijl je het toch warm genoeg hebt, dan is dons een betere keus.

-Kwaliteit
Bij wol is de kwaliteit over het algemeen vrij gelijkmatig. Bij dons is dat anders. Het dons worden gemengd met andere vullingen zoals veertjes. Sommige producenten noemen hun dekbed bijvoorbeeld ‘dons’ terwijl het eigenlijk fijne veertjes zijn waarmee het wordt gevuld. Dan krijg je dus wel hetzelfde vulgewicht als een duur donzen dekbed maar de goedkopere vulling is zwaarder dan dan de mooie donsjes dus is het een slecht vergelijk. Er is nogal een groot verschil tussen dons en veren. Donsjes zijn superzacht, terwijl veren een harde steel hebben. Dat heeft als nadeel dat er prikkende steeltjes in het dekbed zitten, waardoor het minder comfortabel is. Ook is het dekbed minder licht en minder isolerend. Goede dekbedden van dons bestaan voor minimaal 90% uit echt, zacht dons.

 • Prijs (klik hier voor de hele categorie dekbedden)
  De prijs van wol ligt lager dan die van dons. Dons is een stuk duurder omdat het een luxe product is. Vogels hebben relatief weinig dons en veel veren. Er moeten heel wat donsveertjes worden geraapt om een dekbed te kunnen vullen met dons. Daarentegen hoeven er maar enkele schapen geschoren te worden om genoeg wol te krijgen voor een dekbed. Een zuiver wollen dekbed is nog steeds niet heel goedkoop, maar wel goedkoper dan een zuiver donzen dekbed. Vind je toch een goedkoop donzen dekbed? Dan is de kans groot dat het een dons is dat niet op diervriendelijke manier is gewonnen of dat het dus een slechte kwaliteit dons is wat meer op veertjes lijkt. Let altijd goed op het RDS keurmerk. Lievelingslinnen verkoopt uiteraard alleen diervriendelijke dekbedden met een hoge kwaliteit eendendons en ganzendons uit de Nederlandse fabriek van Ducky Dons.
 • De voordelen van Texeler wol

Wol is dus hypoallergeen wat een wollen dekbed zeer onaantrekkelijk maakt voor de huisstofmijt. Dat effect wordt versterkt doordat er in schapenwol lanoline zit. Dit wolvet is vuil afstotend en komt bij Texelse schapen in zeer hoge mate voor. Lanoline houdt de huisstofmijt ook buiten de deur.

Daarnaast is het natuurlijk heel verantwoord om Nederlandse producten te kopen, het is goed voor onze economie, maar wat denk je van al die transport-vervuiling. Snelle levering en een verantwoord geproduceerd natuurlijk dekbed. 

Volg jij ons al op Instagram? Voor inspiratie en leuke acties :-)

Dekbed van wol lekker warm? Jazeker, een wollen dekbed geeft echt een behaaglijke warmte. Leg hem ook eens op de bank om op te zitten en je zult ook dan de warmte voelen en de verwarming kan weer een graadje lager.

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:2 Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Margje

  Heb je dan geen laken nodig onder of op wil?

  1. Marjan

   Hallo Margje,
   Je doet een dekbedovertrek over het dekbed. Net als bij een ander dekbed.

   Bij de wollen dekens gebruik je wel een laken.
   Groeten Marjan

Geef een reactie