biologisch katoen beddengoed in 2020

Biologisch katoen in de natuur ‘Biologisch’ betekent dat het is verkregen op natuurlijke wijze (“werken met, en niet tegen de natuur”), van katoengewas tot dekbedovertrek. De velden worden op natuurlijke wijze bemest (dus geen kunstmest), schade aan gewassen wordt tegengewerkt met plaagbestrijdende insecten, onkruid wordt gewied met schoffels, tractoren en met de hand. Bovendien mogen er geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt. Met andere woorden: niks kunstmatigs maar heerlijk biologisch katoen beddengoed.

Wat betekent dit nou? Dit heeft al positief gevolg; veel minder impact op de natuur en de lokale bevolking (ook gaat biologische katoenproductie vaak gepaard met een eerlijkere beleidsvoering en loon). En ja, dat is misschien iets duurder, maar dan slaap je wel onder of en stof die écht goed voelt. Ook fysiek, trouwens… want biologisch katoen ademt meer en is beter voor het natuurlijk evenwicht van je huid (logisch, want het is puurder en natuurlijker). Het geeft doorgaans minder snel irritaties en eczeem, helemaal als je een gevoelige huid hebt.

GOTS, de veelgebruikte biokatoenstandaard (keurmerk)
Om erop toe te zien dat biologisch ook écht biologisch is (de mens is helaas nogal goed in sjoemelen), bestaan er diverse instanties en keurmerken. De meest bekende en belangrijke ‘standaard’ is GOTS (Global Organic Textile Standard), de meeste bio katoenmerken zijn erdoor gecertificeerd. GOTS hanteert twee richtlijnen: ‘biologisch’ (minimaal 95% van de bestanddelen dient dan biologisch te zijn) en ‘gemaakt met biologische bestanddelen’ (minimaal 70% van de vezels zijn dan biologisch). Voor de max. 5% chemicaliën die wél mogen worden gebruikt, gelden strenge eisen. Zo mogen ze niet giftig zijn voor mensen en moeten ze biologisch afbreekbaar zijn. Sommige stoffen zijn helemaal verboden, zoals de zware metalen en genetisch gemodificeerde stoffen die regulier katoen wel bevat. Ook voor afval en verpakking zijn regels. (Meer weten? Kijk op de website van GOTS)

Hoe gaan wij er zelf mee om?
Sinds een halfjaar proberen we steeds meer producten van biologisch katoen in te kopen. Dat voelt beter om zowel materiaal-technische als ethische redenen. Ik moet zeggen dat we in de praktijk weinig verschil merk met regulier katoen, maar het voelt gewoon beter. Biologische katoen moet wel vaak eerder geplukt worden waardoor de draad wat minder lang is. Qua impact op onze gezondheid probeer ik het in perspectief te zien: ik kan zeggen dat regulier katoen niet goed is voor ons lijf maar tegelijkertijd zitten er zoveel kunstmatige stoffen in ons eten en misschien wel van álle producten om ons heen. Toch voelt dit goed. Maar uiteindelijk doe ik het nu vooral om ethische redenen; het idee dat iets of iemand lijdt voor mijn gemak, vind ik een vreselijke gedachte. De huidige biologische katoenbranche lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar hopelijk gaan steeds meer de waarde van biologisch katoen inzien en kunnen we de reguliere katoenteelt langzaam maar zeker terugdringen. Want de wereld is van ons allemaal; laten we daar dan ook naar handelen…

Misschien denk je nu: “Ja dat is leuk allemaal, maar eet je dan ook biologisch? En verbruik je weinig energie? En ben je ook goed bezig met transport en aanschaf van andere producten?”

  • Onze matrassen worden bijvoorbeeld gemaakt in Brabant
  • de wollen dekbedden komen van Texel
  • de boxspings worden in Nederland gemaakt, de stof komt uit België
  • van zo’n 80% van onze collectie beddengoed weet ik dat het uit Europa komt zoals Town & Country. Europese katoen uit de Europese fabrieken
  • Ducky Dons haalt haar dons uit Europa en wordt in Nederland verder verwerkt
  • Kayori beddengoed is volledig biologisch en zonder chemische middelen met zo weinig mogelijk afval
  • Damai heeft ook steeds meer biologisch katoen beddengoed in de collectie.

Biologisch katoen beddengoed in 2020 en 2021, we streven continue naar verbetering samen met onze partners